Koningsspelen 2019

Op 12 april 2019 werden de Koningsspelen 2019 gehouden. De Koningsspelen is een jaarlijkse sportdag voor kinderen in heel Nederland. Het evenement wordt ieder jaar in april georganiseerd, op de laatste vrijdag voorafgaand aan Koningsdag. Als die dag echter op Goede Vrijdag valt wordt het een week eerder gehouden, hetgeen dit jaar voor het eerst gebeurde. Tijdens de Koningsspelen staan gezond eten en actief bewegen centraal. Op veel basisscholen wordt, voorafgaand aan de sportieve activiteiten een gezamenlijk ontbijt geserveerd.

In Overdinkel is de organisatie van de Koningsspelen in handen van de Stichting Volksspelen Overdinkel in samenwerking met de basisscholen, lokale (sport-)verenigingen en vele ouders en vrijwilligers. De weken voorafgaand aan de Koningsspelen worden onderling de activiteiten afgestemd en wordt het draaiboek aangepast of uitgebreid. Dit jaar waren er maar liefst 6 verenigingen (Sportclub Overdinkel, Hockey Club Losser, Tennis Vereniging Overdinkel, Klootschietvereniging Kolkersveld Losser, Carnavalsvereniging de Veldmuuskes en de brandweer) actief om de kinderen weer een onvergetelijke sportieve dag op Sportpark ’t Wilpelo te bezorgen. In voorgaande jaren werd een deel van de activiteiten al op de donderdagavond opgebouwd, maar aangezien er dit jaar door ons eerste op donderdag nog een competitiewedstrijd moest worden gespeeld, is besloten om vrijdag vanaf 07.00 uur alle activiteiten op te stellen voor de kinderen. Al vroeg in de morgen werden de armen uit de mouwen gestoken en werd tevens duidelijk dat we ons moesten voorbereiden op een koude, frisse dag. Vanaf 09.45 uur kwamen de kinderen onder begeleiding het sportpark op. Nadat iedereen aanwezig is wordt tijdens het afspelen van Wilhelmus de vlag gehesen en werd op het nummer “Pasapas” de gezamenlijke warming-up gedaan.

In het ochtendprogramma krijgen alle kinderen de gelegenheid om in aanraking te komen met de verschillende sporten die Overdinkel te bieden heeft en zich uit te leven op springkussens, stormbanen en spelletjes. Tussen de bedrijven door kunnen ze zich te goed doen aan snoeptomaatjes, komkommer, stukjes appel en liters ranja om de energiebalans weer op orde te krijgen. Aan het eind van de ochtend wacht een welverdiende krentenbol en waterijsje en zit het erop voor de onderbouw, welke zich terug mogen begeven naar de scholen. Voor de verenigingen zit het er dan ook grotendeels op en kan er door de vrijwilligers weer worden opgeruimd. De bovenbouw (groepen 5 tot en met 8) wacht er dan nog een heerlijke lunch, waarna voor hen nog een middagprogramma wordt voorgeschoteld. Dit betreft het letterspel en het penaltyschieten. Het penaltyschieten is ook een vat terugkerend onderdeel, welke zich tot een ware titanenstrijd ontwikkelt. In 2 groepen (groep 5/6 en groep 7/8) krijgen alle kinderen 1 poging om tegen Brandon Smits (die op deze manier al jaren ook een belangrijke bijdrage levert) te scoren. Degene die gescoord hebben gaan door naar de volgende ronde en uiteindelijk blijft er 1 winnaar per groep over. Dit jaar werd het penaltyschieten voor de groep 5/6 voor het eerst gewonnen door een meisje, namelijk Esmee van Huizen. Ze liet alle jongens zien dat ook de meiden van Sportclub Overdinkel hun mannetje staan. Bij de groep 7/8 won Jort Egberink na een zenuwslopende finale.

Na de uitreiking van de prijzen wordt met alle deelnemende organisaties en scholen met de ondersteuning van de Vrijdagmiddag-groep van Sportclub Overdinkel alles weer netjes opgeruimd.

Gezamenlijke sluiten we de dag, onder het genot van een glaasje Oranjebitter, dan weer af. Namens de Stichting Volksspelen Overdinkel wil ik iedereen weer bedanken voor hun inzet en betrokkenheid. Speciale dank aan Bert Jansink, Hans Plageman en Bennie Smits voor hun gedrevenheid en inzet op deze koude dag, Bennie Haamberg en Gerard Olde Hanter voor hun steun en het lenen van de materialen en uiteraard de vrijdagmiddaggroep van Sportclub Overdinkel.

Voor alle foto’s van dit gebeuren verwijs ik u naar het tabblad Foto’s bovenin in de balk op onze website.

Namens Stichting Volksspelen Overdinkel ,

Eric Nederlof